Esbjerg Møntsamlerforening

Verdens dyreste mønter

Verdens dyreste mønter

Det burde egentlig være såre enkelt, men det er slet ikke så nemt at udpege verdens dyreste mønt. Det er nemlig en rekord, der konstant kan slås, og måske har verdens dyreste mønt aldrig været på auktion endnu. Det kræver det nemlig for at være med i dette fornemme felt.

Guiness Book og Records udpeger stensikkert Den dyreste mønt i verden er fra 1933 Double Eagle, en $ 20-guldmønt, der blev bortauktioneret hos Sotheby, New York, USA den 30. juli 2002 og hentede $ 7.590.020, hvilket er i omegnen af 40 millioner danske kroner. Mønten er den eneste 1933 Double Eagle, der nogensinde er lovlig udstedt af den amerikanske regering, oplyser Guiness Book of Records på sin 2013-opdaterede hjemmeside.

Eftersom Double Eagle officielt aldrig er udstedt som betalingsmiddel, anser US Mint alle andre Double Eagles for at være tyvegods, og de bliver straks konfiskeret.

Fandt 10 Double Eagle i farfars bankboks

Det skete således også, da amerikaneren Roy Langbord i 2003 åbnede en bankboks, familien havde glemt alt om, og som havde tilhørt farfaderen. I boksen lå der10 stk. guld "Double Eagle" 20-dollar fra 1933. US Mint vurderede dem som ægte, hvorefter man ville konfiskere dem, beretter The New York Times.

En domstol har nu besluttet, at US Mint ikke bare kan konfiskere mønterne ved at konkludere, at siden mønterne aldrig er blevet udsendt må de være stjålet. Regeringen skal positivt bevise, at mønterne rent faktisk er stjålet, siger dommeren. I modsat fald skal mønterne returneres til familien. Ifølge avisen vil det være så godt som umuligt for myndighederne her efter 76 år at bevise, at de 10 mønter blev stjålet. Der findes næppe nulevende vidner, som var ansat i US Mint i 1933.

Flowing Hair Silver Dollar er dyrest

Men Guiness tager fejl. Double Eagle har godt nok en kvinde med flagrende hår på den ene siden, med det er altså en anden kvinde med flagrende hår, der topper listen over verdens dyreste mønter. The Flowing Hair Silver dollar blev solgt for 7,85 million dollars, hvilket dermed gør den til verdens dyreste mønt. Gennem historien har denne dollar-mønt udstedt i 1794 altid blevet betragtet som en af ​​de sjæld

neste og mest værdifulde af alle USA mønter.

Engelsk florin på 3. pladsen

Det er ikke overraskende amerikanske mønter, der præger Top 25 over dyre mønter, og der er kun levnet plads til sølle 3 engelske mønter.

England ryger til gengæld ind på en tredjeplads med The Edward III dobbelt florin: En sjælden middelalderlig guldmønt, som blev bortauktioneret for £ 460.000 (ca.: $ 6,80 millioner). Mønten var i omløb fra december 1343 til juli 1344. Mønten havde en pålydende værdi af seks shillings og er den eneste tredje kendte overlevende mønt af sin art.

Dyreste danske mønt til 550.000 kr.

Det ville kræve noget at et opslagsværk at opridse alle de dyre mønter, som kommer foran den dyreste danske mønt nogensinde, for der er stykke vej fra en sølvdollar til 43 millioner kroner og Danmarks i særklasse dyreste og mest eftertragtede mønt, en Kong Christian IV`s portugaløser fra 1591. Det er en guldmønt som senest blev
solgt på auktion for hele 550.000 kroner – og altså den dyreste danske mønt, der
nogensinde er blevet solgt på en auktion.
Der findes flere mønter i Danmark som er så dyre og sjældne, men de ligger
opbevaret på enten museer eller i private samlinger og er således aldrig blevet offentligt vurderet ved en auktion.

Nyeste kommentarer

05.12 | 23:00

Hej Jeg har fået en samling mønter af min gamle far. Jeg vil høre om i kan...

05.12 | 04:28

Hejjeg vil gerne være medlem mvh på auktionssftener. ...

24.10 | 16:02

Hej! Dejlig hjemmeside! Vi ses til auktionen 5/11. venlig hilsen Morten

22.10 | 05:42

Tak for din mail, min mail er rich19@esenet.dk, du kan måske vedlægge ...